Mitä Murmansk opetti?

Olihan reissu. Murmansk, Pohjois-Venäjä. Kaunista ja kamalaa.

murmansk1-1

Murmansk. Venäjän pohjoisin kaupunki ja maailman suurin napapiirin pohjoispuolella sijaitseva kaupunki, noin 300 000 asukasta. Kaupunki on syntynyt ja elänyt raskaasta teollisuudesta ja ympäri vuoden sulana pysyvästä satamastaan.

murmansk2-1

Kaupunki sijaitsee Kuolan niemimaalla, Kuolanvuonon pohjukassa, jossa merisumu hönkii syyskuisena aamuna.

Leninin ja Neuvostoliiton henki ovat läsnä.

img_4511-1

Kodit sijaitsevat suurissa kerrostaloissa ja ruska-aikaan otetaan valokuvia puiden katveessa, niin kuin kaikkialla tehdään.

murmansk-1

img_4718-1

Tuntemattoman sotilaan muistoksi pystytetty patsas, lempinimeltään Aljosha, on 30 metriä korkea, ontto betonikuva, jota kunnostettiin sadoilla tuhansilla euroilla, kun presidentti Putin oli huomauttanut sen huonosta kunnosta vierailullaan joitakin vuosia sitten.

aljosha-1

Murmansk on Venäjälle tärkeää seutua sekä taloudellisesti että sotilaallisesti. Ydinjäänmurtaja Lenin on jo eläkkeellä, mutta käytössä olevia ydinjäänmurtajia aiotaan suojella useilla uusilla sotilastukikohdilla, kertoo Yle. Venäjä pitää tarkasti mielessä myös arktisen meren öljy- ja kaasuvarat sekä kauppareitiksi hahmotellun Koillisväylän.

img_4661-1

Leninin (1959-1989) miehistö matkusti arktista merta pisimmillään neljä kuukautta kerrallaan. Kaikki jäänmurtajan sähkö saatiin kahdesta omasta reaktorista. Alus on nykyään museona, ja museon henkilökunta kiistää, että ydinvoimakoneistoissa olisi tapahtunut väitettyä kahta onnettomuutta – tai ainakin ne olivat vain läheltä piti -tilanteita.

Ruokasalissa kalusteet on tukevasti pultattu kaikenlaisten tilanteiden varalta.

img_4667-1

Murmanskissa on myös ydinsukellusvene Kurskin muistomonumentti. Vuonna 2000 Barentsinmerellä tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli 118 miehistön jäsentä. Monumentin kerrotaan olevan aito osa Kurskia. Oli tai ei, hiljaiseksi se vetää.

img_4764-1

Hiljaiseksi vetää myös Murmanskin alueen huikea luonto. Kuolan niemimaan keskiosassa kumpuilevat Hiipinätunturit ovat ehkä kauneimmat tunturit, jotka olen nähnyt. Hiipinä on saamen kieltä ja tarkoittaa vaikeapääsyistä. Korkeimmat huiput ovat 1200 metrin korkeudessa.

hiipinatunturi-1

Erään kuvailun mukaan ”vielä sata vuotta sitten tämä etäinen Venäjän kolkka oli ainoastaan paikallisten saamelaisten asuttama alue, ja harvat muualta Euroopasta tulleet henkilöt olivat käyneet tutkimassa sitä”.

”Ilmastosta johtuen Hiipinätuntureiden geologiaan pohjautuva matkailu on mahdollista vain kesäkuusta syyskuuhun ja silloinkin säätila saattaa vaihdella melkoisesti. Lämpötila saattaa öisin pudota pakkaselle jopa kesäkuussa ja lumikuuro voi yllättää.”

Maisema oli huikaisevan kaunista katseltavaa tunturin tyveltäkin.

hiipina3-1

Noin 350 miljoonaa vuotta vanhat Hiipinätunturit eivät ole vain kauniita, ne ovat taloudellisen intohimon kohde. Kuten Geologian tutkimuskeskus kertoo, ”maailman 4 000 tunnetusta mineraalista enemmän kuin tuhat löytyy Hiipinästä. Niistä 115 mineraalia on löydetty ensimmäisen kerran Hiipinästä ja 264 ensimmäisen kerran Kuolan niemimaalta. Se on oman alansa maailmanennätys”.

Kirovskissa sijaitsevassa geologian museossa näitä ihmeellisyyksiä on nähtävillä runsaasti.

img_4301-1

Museon takana näkyvät Hiipinätunturit ja ihmisen käden jälkeä.

img_4326-1

Kirovskin ja Murmanskin välissä sijaitsee Montšegorsk, jossa ihmisen kädenjälki näkyy varsin karulla tavalla. Nikkeliä ja kuparia on kaivettu pitkään ja ronski meininki on tuhonnut ympäristöä aika lailla. Nyt viranomaisten mukaan ympäristöasioihin on kiinnitetty paremmin huomiota. Minä haluan uskoa sen.

img_4452-1

Minä haluan uskoa siihen, että ihminen pyrkii käyttämään luonnonvaroja järkevästi ja kestävästi ja että hän pyrkii tekemään sen ympäristöä vahingoittamatta, sillä eihän meillä ihmisillä ole toistaiseksi kuin tämä yksi pieni sininen pallo asuinpaikkanamme ja seuraaville sukupolville jätettäväksi.

Myös venäläisessä wc:ssä kannattaa olla tarkkana, ettei osu liukas kiiltävä kohta juuri kohdille.

img_4622-1

Muunlaiset jätteet Murmanskissa poltetaan jätteenpolttolaitoksessa, jonka piiput näkyvät kauas kaupunkimaisemassa.

img_4576-1

Illalla ah niin universaalisti muodikkaat led-valotaulut luovat värikästä maisemaa.

murmansk3-1

Murmansk viettää tänä vuonna 100-vuotissyntymäpäiväänsä. Ja mitäkö sen historiasta ja nykyisyydestä voi oppia? Tai laajemmin koko Murmanskin alueen ja Kuolan niemimaan?

img_4837-1

Sen, että arktinen alue on herkkä ja erityinen. Vähintä, mitä voimme sen eteen tehdä, on kieltää raskaan polttoöljyn käyttö arktisilla vesillä. Se on hyvä alku ja sitä on pääministeri Sipilä luvannut ajaa, kun Suomi aloittaa Arktisen neuvoston puheenjohtajana vuonna 2017.

Venäjän tavoitteena on saada Murmanskista myös vetoava matkailukaupunki, arktisten risteilyjen pääkohde, mahdollisesti norjalaisen Hurtigruten-reitin uusi pysäkki. Jääpeite alueella yleisesti ohenee ja loittonee pohjoisemmaksi, mitä paikallisen merentutkimuslaitoksen johtaja pitää luonnollisena kehityksenä, josta ei pidä olla huolissaan.

Juuh.

Toivotaan, että Arktisen neuvoston kautta saamme äänemme kuuluviin näissä isoissa asioissa.

Suomella ei ole ollut rajaviivaa arktisella rannikolla sen koommin, kun Petsamo luovutettiin sodan jälkeen Neuvostoliitolle. Tuossa se raja meni, metsässä kuvan oikeassa reunassa. Suomi-neidon toinen käsivarsi.

img_4861-1

Se mikä ei kasva, pitää kaivaa, kuuluu sanonta. Vaikka ihminen tarvitsee ja ”tarvitsee” kaikenlaista tuotetta ja tavaraa, niin oleellista ihan kaikkien meidän kannalta olisi, jos sitä tuotettaisiin vain aidosti tarvittava määrä ja raaka-aineet hankittaisiin mahdollisimman vähän ympäristöä haitaten, ihan missä päin maailmaa tahansa ollaankin. Ei mikään uusi ajatus, mutta kaipaa toistamista.

Hiipinätuntureista toivoisi kansallispuiston osaa, vaikka se aika mahdottomalta ajatukselta tuntuukin.

Murmansk opetti myös sen, että joskus kaikkia ajatuksia ei vaan millään saa yhteen tekstiin eikä muutamaan kuvaan. Kaikilla asioilla on puolensa ja taustansa ja harvoin vain yhden ihmisen näkemys riittää. Kannattaakin itse käydä katsomassa ja kokemassa Murmansk, suosittelen seutua historiasta ja taloudesta ja pohjoisesta ulottuvuudesta kiinnostuneille. Helppo kyyti vaikkapa viikonlopun matkalle löytyy Ivalosta.