Mikä on punainen ja näkyy avaruudesta?

Mikä on punainen ja roikkuu puussa? Haluatko miettiä hetken, laitetaan taukomusiikkia tähän.

— tididii tidididii tittidii —

Vastaus: Oravien vessan varattu-kyltti.

Entä mikä on punainen ja näkyy avaruudesta? Noh, siihen tarvitaan vähän taustoitusta.

Noin 700 kilometrin korkeudessa Maan yllä kiertää Landsat 8 -satelliitti. Sen kameralla nähdään jäätiköiden sulaminen, sademetsien harveneminen ja muutos pienviljelystä kohti suurempaa maataloustuotantoa. Nähdään väkiluvun lisääntymisen ja kaupungistumisen vaikutus maan pinnalla. Kuten vaikkapa Kiinan pääkaupungin kehitys liki 40 vuoden aikana.

Vuonna 1972 Pekingissä asui noin 7,9 miljoonaa ihmistä. Punainen alue on rakennettua.

Vuonna 2010 Pekingissä asui yli 12 miljonaa ihmistä ja kasvu jatkuu.

Punaisena näkyvät myös vuoden 2015 metsäpalojen arvet Alaskassa.

Mutta. Satelliitin kuvissa nähdään myös iloisia, värikkäitä, säntillisiä länttejä. Tulppaanipeltoja Hollannissa.

Nämä sipulikukkapellot sijaitsevat noin 65 kilometriä Amsterdamista lounaaseen.

Valtavia alueita. Sininen läntti on teollisuuslaitoksen katto.  Kuvat: Nasa.

Tulppaanimania alkoi Euroopassa 1600-luvulla. Ihana sipulikasvi saapui Hollantiin Turkista 1550-luvun puolivälissä ja sen jalostuksen arvellaan alkaneen 1590-luvulla. Muutamaa kymmentä vuotta myöhemmin sen hinta kohosi…no, taivaisiin. Parhaimmillaan yhden sipulin hinnalla sai kiinteistön, kumman nyt sitten halusi hankkia.

Muutama vuosi huuman alettua, vuonna 1637, innostus loppui seinään ja tulppaanipörssi romahti. Monelle kävi tylysti, niin kuin pörssiromahduksissa tuppaa käymään. Tulppaanimania ei kuitenkaan ole hiipunut, sillä Hollannissa on tuotettu vuosittain hurjat 3,5 miljardia tulppaania. Se on 638 kukan puntti jokaiselle suomalaiselle. Toki Pohjolan perukoilla viljellään itsekin, suomalaisilla tarhoilla tuotettiin 65 miljoonaa tulppaania vuonna 2015.

Maija Meikäläisellä on siis hyvinkin mahdollisuus ostaa talven tainnuttajaksi kimppu kotimaisia tai hollantilaisia ilman, että oma talous siitä merkittävästi heilahtaa. Mahdollisuus katsella terälehtiä ihan lähietäisyydeltä kevätlämpöä ja maasta puskevien sipulikukkien rynnistystä odotellessa.

Vuonna 2013 laukaistu Landsat 8 -satelliitti on NASA:n ja USA:n geologisen tutkimuskeskuksen yhteinen hanke. Satelliitin lentorata kulkee napojen yli, se suhaa maapallon yli appelsiinin lohkoja mukaillen ja ottaa mennessään erityyppisiä infrapunakuvia.

Landsat-satelliiteilla on kerätty tietoa maanpinnan ja ympäristön muutoksista yhtäjaksoisesti vuodesta 1972. Tieto hyödyttää monenlaista oleellisen tärkeää tutkimusta, jonka avulla tästä yli 7 miljardin ihmisen kodista voidaan pyrkiä pitämään huolta. Kiitos siitä. Landsat 8 kiertää suunnitellusti ainakin viisi vuotta, Landsat 9 laukaistaan joulukuussa 2020.

Täällä on ohjeet oman Landsat-satelliitin pienoismallin tekemiseen. Eihän sitä koskaan tiedä, jos innostuu: osat täällä ja kokoamisohje täällä.

Ja koska pian on vappu, tuo värin ja valon ja ehkä jopa yli 10 asteen lämmön juhla, niin vielä yksi arvoitus. Mikä on vihreä ja roikkuu puussa?

mietintämusiikkia — tididii tidididii tittidii —

Se on kirahvin räkä.