Kun painovoimakaan ei pidättele

56-vuotias Peggy leijuu avaruudessa ruuviväännin kädessään.

Hän vaihtaa akkuja 28 000 kilometriä tunnissa liikkuvan avaruusaseman ulkopuolella. Asennosta riippuen Peggyn alla, yllä tai sivulla kaartuu maapallo. Sinne on linnuntietä matkaa 400 kilometriä, linnuntie on sinne myös ainoa tie.

Peggy näkee kotiplaneettansa suuret pilvimuodostelmat, valtameret, mantereet, eteläiset ja pohjoiset revontulet. Sinisen pallon ohuena suojana piirtyy ilmakehä. Aurinko nousee tai laskee 45 minuutin välein.

Peggyn ympärillä on liki tyhjiö. Ympäristö kiehauttaisi veren ja tukehduttaisi ihmisen sekunneissa. Lämpötila vaihtelee sadasta plus-asteesta sataan pakkasasteeseen. 140 kiloa painava ulkoilupuku suojaa häntä auringon vaaralliselta säteilyltä sekä meteoroideilta ja muulta pieneltä avaruusromulta. Vaijeri pitää kiinni aluksessa, mutta jos se irtoaisi, Peggy päristelisi selkäreppumoottorilla takaisin.

Talking about badass ladies.

Tähtien sota -näyttelijä Carrie Fisher sai vastikään kuoltuaan suurta arvostusta, aivan aiheesta. Hyvä roolimalli hän oli tytöille ja nuorille naisille prinsessa Leiana. Oikeassa elämässä hän puhui avoimesti mielenterveyshäiriöistä – aikana, jolloin niistä ei puhuttu. Tärkeä rooli sekin.

Olisi kyllä hienoa, jos Peggy Whitsonin esimerkki lentäisi yhtä kauas.

Peggy on

– 56-vuotias
– omien sanojensa mukaan introvertti
– kotoisin maatilalta Amerikan takahikiältä
– puutarhaharrastaja

Hän

– kasvatti ja myi kanoja rahoittaakseen lentolupakirjansa
– ei uskonut koulun opinnonohjaajaa eikä muita unelmavirheestä varoittaneita

Astronautti Peggy Whitson

– on koulutukseltaan biokemisti
– on kolmatta kertaa Kansainvälisellä avaruusasemalla
– on ensimmäinen nainen Kansainvälisen avaruusaseman komentajana
– on pian ensimmäinen nainen, joka on toiminut ko. tehtävässä kahdesti
– pitää hallussaan ennätystä avaruudessa vietettyjen päivien määrässä tämän keikan (Expedition 50/51) jälkeen kaikkien USA-astronauttien joukossa

– laskeutui edelliseltä lennolta vuonna 2008 kovimmillaan 8 G:n voimalla – eleltyään puoli vuotta painovoimattomassa tilassa – ja täräytti maankamaraan liian jyrkän kulman ottaneessa Soyuz-mokkulassa, maassa pompaten, ohjuspaneeli savuten, suuressa vaarassa. Yski pölyt keuhkoista ja sanoi Soyuzin olevan hyvä lentoalus. Lähti viime marraskuussa uudestaan avaruuteen palatakseen keväällä samalla ajoneuvolla takaisin.

– ei kommentoinut Venäjän avaruusjärjestön johtajan hajatelmaa, jonka mukaan naiset olisivat tuoneet pahaa onnea kyseiselle avaruuslennolle ja siksi olleet myös itse syyllisiä tapahtumiin

Että jos tuntuu, että ei pysty eikä voi, eikä varsinkaan, koska on nainen ja muutenkin vääränlainen, niin miettii vaan Peggyä. Kyllä se siitä.


Kuva: NASA

Lisää Peggy A. Whitsonista täällä.