Got sisu? Tarinoita fintiaanien mailta

Jos etsit syksyn 2016 parasta kirjaa, niin tiedän erinomaisen ehdokkaan. Tai no, tämä kirja ei jää vain tietyn syksyn merkkiteokseksi, vaan se jättää pysyvän jäljen.

img_3721-1

Teos on siis nimeltään Fintiaanien mailla, tekijöinä Katja Kettu, Meeri Koutaniemi ja Maria Seppälä. Se kertoo hienosti suomalaisten ja ojibwa-intiaanien jälkeläisistä Yhdysvaltojen suurten järvien alueella. Amerikkaan lähteneitä suomalaisia ja alkuperäiskansaa yhdisti ”pahnanpohjimmaisuus, mutta myös tiivis luontosuhde ja samankaltainen mielenmaisema”. Ja saunominen.

Näin sattumalta viime keväänä lehtijutun, jossa kerrottiin tekeillä olevasta kirjasta. Juttu oli The Finnish American Reporter -sanomalehdessä.

Finndians, ajattelin, en ole ikinä kuullut sanaa mutta haluan ehdottomasti tietää asiasta kaiken.

img_3699-1

Ja nyt sain Kirjamessuilta ostetun kirjan loppuun, tai itse asiassa tiukasti jarrutellen kirja tuli nyt päätökseen. Komean työn ovat kirjailija, toimittaja ja valokuvaaja tehneet, aivan huikean. Ja huimia, koskettavia, suurta sitkeyttä – sisua – kuvaavia tarinoita kertovat kirjan päähenkilöt, joista kuvassa Arne Vainio, Fond du Lac -reservaatin klinikalla työskentelevä lääkäri.

En halua kertoa kirjasta tämän enempää, vaan antaa sijaa täydelliselle lukukokemukselle. Harvoin tohtii suositella jotain luettavaa näin vakaasti, mutta tämän kirjan kohdalla ei ole mitään epäilystä: täysi kymppi. Journalismia, tarinoita ja komeaa kuvaa aiheesta, josta ei ole tätä ennen juurikaan kerrottu.

WSOY. 316 sivua, noin 30 euroa. Aivan paras sijoitus.